Metropoli Jižní Osetie plně ovládly ruské jednotky

Situace na jižním Kavkaze zůstává nepřehledná. Agentury neustále upřesňují informace o pohybu jak gruzínských, tak ruských jednotek. Rusko dnes získalo kontrolu nad správním střediskem Jižní Osetie, odkud se stáhli gruzínští vojáci a technika. V gruzínském zálivu v Černém moři pak zakotvila ruská flotila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský tank v  ulicích Cchinvali

Ruský tank v ulicích Cchinvali | Zdroj: ČTK

Gruzínští vojáci se dopoledne stáhli ze správního střediska separatistické Jižní Osetie Cchinvali. Podle mluvčího gruzínské vlády se nejedná o úplné stažení vojsk, ale o taktický krok. Gruzínská armáda tak údajně chce ochránit své vojáky před silnými útoky ruských jednotek, kterým jsou ve Cchinvali vystaveni.

Rusko do oblasti ráno dopravilo další vojáky a na gruzínském pobřeží Černého moře kotví ruská flotila. Ta má zabránit dodávkám zbraní a vojenského materiálu do této kavkazské země. Ve skupině lodí je raketový křižník, torpédoborec a další podpůrná plavidla. Moskva včera obvinila ze spoluzodpovědnosti za jihoosetskou krizi země, které Gruzii dodávají zbraně.

Rusko podle gruzínské strany také pokračuje v leteckých útocích. Ráno mělo ruské letectvo bombardovat vojenské letiště u Tbilisi.

Na místě se byla podívat i zpravodajka Českého rozhlasu v Gruzii Lenka Kabrhelová: "Prostor je nepřístupný, gruzínská armáda ho uzavřela, řekla, že je to konfliktní zóna a že není možné se tam v tuto chvíli dostat, že nás tam nepustí. Také kromě jiného z toho důvodu, že jedna z bomb, které měla ruská letadla na to vojenské letiště vypálit, je stále nevybuchlá a likvidují ji pyrotechnici."

"Já jsem osobně žádné výbuchy neslyšela, nicméně například zpravodaj agentury Reuters zde v Tbilisi říká, že slyšel kolem páté hodiny zhruba tři výbuchy."

Stále se bojuje v Jižní Osetii, regionu, který žádá po Gruzii úplnou samostatnost. Podél silnice, která vede z města Gori směrem k Jižní Osetii, jsou rozmístěny gruzínské tanky. Obyvatelé vesnice Skuravi, která leží zhruba sedm kilometrů od frontové linie, zpravodajce Českého rozhlasu potvrdili, že téměř všichni civilisté už opustili své domovy. Podle jejich slov je okolí vesnice několikrát denně bombardováno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová o situaci poblíž Jižní Osetie

Rusko popírá zasažení jakýchkoliv civilních cílů v Jižní Osetii a Gruzii během bombardování. Na tiskové konferenci v Moskvě to uvedl generál Anatolij Nagovicyn. Podle jeho slov ruští vojáci nemají oprávnění útočit na civilní pozice. Světové agentury ale informují o tom, že civilní objekty byly cílem ruských náletů, především pak ve městě Gori.

Podle svědků včera z tohoto gruzínského města uprchly stovky lidí poté, co si bombardování ve třech vlnách vyžádalo řadu obětí. Zničení několika domů, v nichž civilisté bydleli, potvrzuje také naše zpravodajka, která dnes v Gori byla. Fakt, že stavby nepatří do vojenského prostoru, ověřovala také u tamních úřadů.

Spojené státy viní Rusko z eskalace konfliktu

Rusko proti Gruzii používá obrovskou vojenskou převahu, strategické bombardéry a balistické střely. Tím podle Washingtonu reaguje Moskva zcela nepřiměřeně na hrozbu, kterou pro ni Gruzie může představovat. Nejmenovaný představitel americké vlády o tom informoval novináře ve Washingtonu.

Spojené státy zdůrazňují, že ruská armáda napadla cíle daleko od ohniska konfliktu v Jižní Osetii. Rusko prý také odmítlo gruzínskou nabídku příměří a naopak vystupňovalo útoky.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská, Vít Pohanka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme