Rusko-gruzínský vojenský konflikt hoří plnou silou

Gruzínské vedení se obává, že Rusko má v úmyslu svrhnout gruzínskou vládu a okupovat zemi. Podle agentury AFP to prohlásil tajemník Bezpečnostní rady Alexandr Lomaia. Rada se proto podle něj rozhodla stáhnout armádu k obraně hlavního města. Gruzínský prezident Michail Saakašvili prohlásil, že od spojenců potřebuje více než jen morální podporu a humanitární pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na hranicích Gruzie

Ruští vojáci na hranicích Gruzie | Zdroj: ČTK

Protichůdné informace provázejí nejnovější dění na Kavkaze. Agentura Reuters pozdě večer napsala, že ruské jednotky vstoupily do černomořského přístavu Poti. Citovala gruzínského premiéra Lado Gurgenidzeho, který vstup jednotek oznámil v televizním projevu. Ruské ministerstvo obrany ale vzápětí zprávu dementovalo.

Ruský vyslanec při NATO Dmitrij Rogozin požádal Severoatlantickou alianci, aby co nejdříve uspořádala zvláštní schůzku s představiteli Ruska. Měla by se zaměřit výhradně na otázkou bojů v Gruzii, protože podle Rogozina musí NATO situaci s Ruskem konzultovat dříve, než dospěje k jakémukoli rozhodnutí.

Navzdory celosvětovým výzvám k zastavení násilí boje na Kavkaze pokračují, Rusko a Gruzie se vzájemně obviňují z nových útoků. Ruská armáda obsadila podle agentury Reuters i dalších zdrojů severogruzínské město Gori, ležící asi 60 kilometrů severozápadně od metropole Tbilisi. Gruzínská vláda se na základě informací o postupu ruských jednotek rozhodla stáhnout své síly od hranic Jižní Osetie, aby vojáci byli připraveni na obranu hlavního města. Rusko ale zprávu o obsazení Gori dementovalo.

Rusko znovu odmítlo příměří, jednostranně vyhlášené gruzínskou stranou, a také nabídku rozhovorů, která z Tbilisi přišla. Teď se postavilo negativně i k nejnovějšímu návrhu Gruzie na uzavření příměří v odtrženecké proruské Jižní Osetii.

Přímo v Tbilisi je zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Lenka Kabrhelová. O dnešních náletech hlásila: "Gruzie tvrdí, že ruské bombardéry útočí na cíle uvnitř gruzínského území včetně okolí Tbilisi, tedy mimo Jižní Osetii. Tady v hlavním městě bylo skutečně slyšet nad ránem letouny. Kolem páté hodiny ranní místního času se ozval poměrně silný výbuch. Ministerstvo obrany v Tbilisi pak potvrdilo, že ruské letadlo bombardovalo vojenskou základnu a radar nedaleko metropole."

Zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Lenka Kabrhelová, jejíž dnešní reportáž si můžete poslechnout v Rádiu na přání, nabídla i pohled druhé, tedy ruské strany: "Naopak ruská armáda tvrdila, že gruzínské jednotky znovu zaútočily na správní středisko jižní provincie Cchinvali. Tři ruští vojáci při tom údajně zemřeli. Prezident Ruska Dmitrij Medveděv následně oznámil, že Cchinvali už má pod kontrolou ruská armáda. Zároveň dodal, že ruská vojenská operace, jejímž cílem bylo donutit Gruzii k míru, je z větší míry završena."

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější informace přímo z Gruzie od zvláštní zpravodajky Radiožurnálu Lenky Kabrhelové (moderátor J. Bumba)

Svět stojí na straně Gruzie

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už dřív uvedl, že Česká republika podporuje Gruzii. Dodal, že je smutnou shodou okolností, že k bojům v Gruzii dochází právě v době, kdy si připomeneme 21. srpen 1968.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o rusko-gruzínském konfliktu (moderátor J. Bumba)

Do vyřešení konfliktu v Gruzii se musí zapojit Evropská unie a NATO, vyzývá polský prezident Lech Kaczyński. S prezidenty pobaltských zemí Litvy, Lotyšska a Estonska stojí na straně gruzínského prezidenta Saakašviliho. Podle jejich názoru je Rusko jednou ze stran konfliktu a nemůže proto plnit roli neutrálních mírových sil v Jižní Osetii. Prezident Kaczyński proto navrhuje vytvoření mezinárodních mírových sborů pod vedením Evropské unie.

Také americký prezident George Bush je vážně znepokojený situací v Gruzii - podle svých slov to řekl přímo ruskému prezidentovi Medveděvovi a premiérovi Putinovi. S tím mluvil osobně na olympiádě v Pekingu: "Byl jsem při rozhovoru s Vladimirem Putinem velmi nesmlouvavý", řekl americký prezident. USA vyzývají k okamžitému zastavení násilí a přerušení bojových akcí.

Češi v Gruzii jsou snad v pořádku

Co se týká českých občanů v Gruzii, první skupina 30 Čechů organizovaně spolu s větší skupinou Poláků už Gruzii opustila a dnes přiletěla do Varšavy. Další desítky našich občanů z Gruzie odjíždějí po vlastní ose, jiní zatím zůstávají, náš zastupitelský úřad má ještě informace o dalších českých turistech v gruzínských horách. Všichni jsou podle velvyslanectví v pořádku.

Polský vojenský speciál | Foto: ČTK

Zastupitelský úřad ČR ve Tbilisi mohou čeští občané, nacházející se v Gruzii, případně jejich příbuzní, kontaktovat na mobilu +99577740509, faxu +99532916744 a emailové adrese našeho velvyslanectví v Gruzii.

Měly by Gruzie a Rusko dodržovat příměří během olympijských her? Ptáme se i vás!

Lenka Kabrhelová, Vilém Janouš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme