Mléko se konzumovalo už před 9000 lety

22. září 2010

Mléko lidem zachutnalo zřejmě mnohem dřív, než se zatím archeologové domnívali.

K domestikaci hovězího dobytka, koz a ovcí došlo na Blízkém východě asi před 10 000 lety. Většina archeologů se domnívá, že primárním cílem domestikace bylo snadné získávání masa a kůží těchto zvířat. Na to, že ani mléko, vlna a fyzická výkonnost dobytka nejsou k zahození, měli lidé přijít mnohem později.

Ilustrační foto

Stopy mléka na keramických střepech starých asi 9000 let ovšem ukazují něco jiného. Richard Evershed a jeho tým z Bristolské univerzity nashromáždili impozantní sbírku 2225 keramických střepů, které pocházejí z nádob používaných na Blízkém východě v 7. až 5. tisíciletí před naším letopočtem. Analýza poměru radioizotopů uhlíku ve zbytcích organického materiálu dokázala, že mnoho keramických nádob - především těch z území turecké Anatolie - kdysi obsahovalo mléko.

Některé dřívější studie naznačily, že lidé v době před 9000 lety neměli enzymy, které jsou potřebné ke strávení mléka v jeho přirozené podobě. To by podle autorů studie nemuselo využívání mléka vadit, pokud by jej lidé konzumovali ve formě sýrů nebo másla. Dojení zvířat také podle článku na stránkách New Scientist vyžadovalo, aby si lidé drželi dobytek nablízku. Společnosti prvních pastýřů proto musely zřejmě mít těsnější sociální strukturu, než se dříve předpokládalo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka