Ředitel Národní knihovny se chce ve věci Kaplického blobu obrátit na ombudsmana

Ředitel Národní knihovny Ježek se chce ve věci Kaplického blobu obrátit na veřejného ochránce práv. Primátor Prahy naopak Ježka vyzývá k úvahám o své rezignaci. Vše souvisí s negativní odpovědí Evropské komise na dotaz antimonopolního úřadu, jestli jdou použít pro vznik stavby mezinárodní zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Primátor hlavního města Pavel Bém vzkázal řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi, aby zvážil své další setrvání ve funkci. Stejně tak kandidaturu na post senátora za KDU-ČSL.

Jeho slova Radiožurnálu potvrdil mluvčí pražské radnice s tím, že primátor Bém je mimo republiku a rozhovory poskytovat nebude. Na jeho slova odmítlo reagovat také ministerstvo kultury. Chce počkat na písemné dokumenty od antimonopolního úřadu. A tak na Bémovu výzvu odpověděl ředitel knihovny Vlastimil Ježek.

"Odpověď z Evropské komise, pokud vím, je velmi obecná. Nevyjadřuje se k žádné konkrétní soutěži a rozhodně to neznamená, že by Brusel rozhodl, že je soutěž třeba zrušit," řekl Ježek. Do sporu o Národní knihovnu na pražské Letné v příštích dnech pravděpodobně vstoupí i ombudsman Otakar Motejl. "Aby sdělil svůj názor, jak je možné, že dodnes nebylo naplněno usnesení zastupitelstva," doplnil Ježek.

Nová budova by měla vyřešit problémy s místem pro uložení knih. Brání v tom ale problémy nejen s odprodejem pozemků, ale i s financováním projektu.

Architekt Jan Kaplický bude v úterý ráno hostem Ranního interview Radiožurnálu. Poslouchejte v 7 hodin a 50 minut!

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme