Mise OSN v Kosovu se zmenší, pak ji nahradí mise EU

Prozatímní administrativa Organizace spojených národů v Kosovu se zmenší o víc než dvě třetiny Oznámilo to vedení této balkánské mise. Proces má trvat několik měsíců. V regionu panují obavy, aby tento krok nevyústil do konfliktu. Jak Srbsko, tak Kosovo se ale zavázaly řešit případné spory mírovou cestou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příprava vojáků KFOR na misy v Kosovu

příprava vojáků KFOR na misy v Kosovu | Foto: Armáda ČR

Ze současných 1 400 pracovníků civilní správy a policistů má v misi OSN pracovat už jen 420 lidí. Mluvčí UNMIKu Alexandr Ivanko zmínil, že snižování počtů může trvat tři měsíce i víc. Prozatímní administrativa Organizace spojených národů už teď plní hlavně pozorovatelskou a poradní funkci, přestože před devíti lety v podstatě řídila oblast Kosova na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244.

Mluvčí prozatímní administrativy Ivanko dodal, že postupně by měla mise OSN skončit úplně a předat své pravomoci misi Evropské unie EULEX. Srbsko s tím ale zatím nesouhlasí a trvá na správě Organizace spojených národů. Podle názoru mnoha států také Kosovo potřebuje peníze na posílení demokratických institucí a obnovu infrastruktury. Skupina dárcovských států už slíbila nejmladší evropské zemi jednu miliardu a 200 milionů eur.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme