Olympijský deník Roberta Mikoláše: Na stadion superexpresem

Olympijské hry jsou v plném proudu, diváci už také byli svědky několika nejlepších světových výkonů. Rekordy ale nepadají jen v rámci soutěží. Například v Šanghaji, kde se hraje turnaj v kopané, se můžete svézt vlakem na magnetické vlně, a to rychlostí 430 kilometrů v hodině. Čína také krátce před začátkem her zprovoznila svůj nejrychlejší vlak jezdící na kolejích spojujících Peking s olympijským Tchien-ťinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Superexpres CRH z Pekingu do Tchien-ťinu

Superexpres CRH z Pekingu do Tchien-ťinu | Foto: Robert Mikoláš

Jižní nádraží v Pekingu je zcela nové. Na některých místech se dokonce ještě pracuje, přesto zajišťuje spojení mezi dvěma olympijskými městy.

Procházím kontrolou, samozřejmě i bezpečnostním rámem, ještě kordonem policistů, tašku mi očichají i speciálně cvičení psi. Číňané neponechávají nic náhodě.

Hala je skutečně obrovská, druhého konce pomalu nedohlédnete a v ničem si nezadá třeba s pekingským letištěm. Mnohde ale ještě probíhají dokončovací práce a zatím nefunguje ani většina nástupišť. Marně byste hledali i bankomat, přesto je nádraží plné čekajících a spokojených cestujících.

"Jedu na obchodní schůzku, nemám čas na olympiádu. Ale kdyby byla příležitost, samozřejmě bychom se šli podívat, třeba na stolní tenis, synchronizované plavání nebo basketbal s Jao Mingem. A co se týče vlaku, je skvělé, že čínské železnice konečně mají i takhle rychlé soupravy. Jen to potvrzuje náš ekonomický rozvoj," říká mi 30tiletá Cchao Jen.

V tu chvíli hlasatelka oznámí, že náš vlak je připraven. Lidé spěchají k superexpresu vypadajícímu prakticky stejně jako japonský Šinkansen, u každých dveří stojí usměvavá průvodčí. Uvelebím se do pohodlné sedačky a pomalu se rozjíždíme. Souprava je téměř bezhlučná, člověk jen cítí, jak stále více zrychluje. Netrvá dlouho a doslova se vznášíme. Na displeji nad dveřmi svítí číslovka 349 ukazující aktuální rychlost.

"Je to úžasné a vzrušující. A neuvěřitelná je ještě jedna věc, zdarma dostanete pitnou vodu, ovšem ne ledajakou, ale z Tibetu. Ta je dvacetinásobně dražší než kterou běžně koupíte v obchodě," svěřuje se s prvními dojmy dvacetiletý mladík mířící do Tchien-ťinu na fotbal.

Jednotlivé modely CRH, což je zkratka čínského vysokorychlostního vlaku China Railways High-speed, byly vyvinuty společně s francouzským Alstomem, s Japonci, tedy podle Šinkanzenu, nebo s německým Siemensem. Bez ohledu na to, že čínská státní televize nedávno uvedla, že jde čistě o domácí technologickou chloubu. Důležité je, že se nyní do 120 kilometrů vzdáleného Tchien-ťinu dostanete za 29 minut.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme