Čínská policie zadržela osm protibetských aktivistů a britského novináře

Policie v Pekingu zatkla osm protibetských aktivistů, při zásahu byl zadržen i britský novinář. Členové organizace Studenti za svobodný Tibet rozvinuli v parku v blízkosti Národního stadionu transparent s nápisem "Svobodný Tibet" a navzájem se k sobě připoutali. Příslušníci bezpečnostních sil je krátce nato odvedli a spolu s nimi i britského reportéra. Podle čínských zákonů je jakákoli podpora nezávislosti Tibetu trestným činem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace protibetských aktivistů na náměstí Nebeského klidu

demonstrace protibetských aktivistů na náměstí Nebeského klidu | Zdroj: ČTK

Korespondent pro Čínu stanice ITN John Ray sledoval akci protibetských aktivistů, při zásahu ho ale policisté odvlekli do nedaleké restaurace, kde byl držen 20 minut, přestože se prokazoval olympijskou akreditací.

Členové organizace na ochranu lidských práv Studenti za svobodný Tibet byli zadrženi a pravděpodobně budou vyhoštěni, stejně jako tomu bylo v předchozích případech.

Čína před začátkem olympijských her varovala všechny zahraniční návštěvníky, že jakákoli podpora nezávislosti Tibetu včetně nošení vlajek a tibetských symbolů bude vnímána za útok na svrchovanost země. Za tento čin hrozí až pět let odnětí svobody.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme