Nemocnice stále léčí 18 lidí z havárie vlaku ve Studénce

13. srpen 2008

Ve Studénce na Novojičínsku finišuje odstraňování trosek po páteční nehodě vlaku. Vlak EuroCity na trase Krakov-Praha tam narazil do zřícené mostní konstrukce. Havárii nepřežilo sedm lidí, další desítky byly zraněny.

Demoliční a odklízecí práce probíhají non-stop. Volné jsou zatím dvě z pěti tamních kolejí. "Pokud nedojde k nějakým technickým problémům, předpokládáme, že bychom zbývající tři koleje předat železničářům během zítřka," upřesnil mluvčí společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava Dan Šabík.

Osmnáct cestujících z havarovaného mezinárodního rychlíku stále zůstává v péči lékařů. Ve velmi vážním stavu je i nadále mladík, který leží na oddělení ARO novojičínské nemocnice. Například fakultní nemocnice v Ostravě se pak stará o vážně zraněnou devítiletou dívenku.

Na lůžku je pořád upoután i jeden z pacientů, kterého přijala Městská nemocnice v Ostravě. Podle mluvčí Anny Vidiševské si jeho léčba vyžádá ještě několik týdnů: "Musí mít klid na lůžku a než bude propuštěn domů, měl by začít rehabilitovat. Pacient, který byl včera převezen z nemocnice v Novém Jičíně, prošel u nás dalším odborným vyšetřením. Pokud nedojde k žádným komplikacím, stráví u nás pacient ještě víkend."

Bohoslužba za oběti
Sedm obětí páteční tragédie si tuto sobotu ve Studénce v kostele svatého Bartoloměje připomenou věřící. Ekumenická bohoslužba začne v 10:00 a sloužit jí bude ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a také biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová. České dráhy nabízejí všem zájemcům o mši dopravu zdarma.

"Tato bezplatná přeprava bude platit pro cesty z ostravských nádraží v ranních hodinách a bude platit po celý den až do půlnoci pro zpáteční cesty. Pro bezplatnou přepravu bude nutné získat zvláštní doklad, který obdrží všichni zájemci bezplatně ráno před nástupem do vlaku ve vybraných železničních stanicích," dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu