Američané se dohodli s Poláky na protiraketové základně

Polsko a Spojené státy se po mnohaměsíčním obtížném vyjednávání dohodly na protiraketové základně. Washington přitom vyšel vstříc polským požadavkům na posílení protivzdušné obrany o rakety Patriot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Rood a Radek Sikorski

John Rood a Radek Sikorski | Zdroj: ČTK

Spojené státy pomohou Polsku v případě napadení třetí zemí, zmodernizují polskou armádu a rozmístí v Polsku rakety Patriot. Právě na těch jednání mezi Varšavou a Washingtonem málem ztroskotala. Nakonec ale polská vláda dosáhla svého.

"V Polsku budeme mít dvě americké posádky. Budeme tu mít základnu k obraně všech zemí NATO před balistickými raketami dalekého doletu. Druhá americká posádka bude obsluhovat baterii 96 raket Patriot, umístěných tam, kde určí Polsko," upřesnil podmínky dohody ministr zahraničí Radek Sikorski.

Podle slov amerického vyjednavače dokument pozvedne vojenskou spolupráci mezi Polskem a Spojenými státy na úplně novou úroveň.

"Je to důležitá dohoda pro bezpečnost Spojených států, Polska i našich spojenců v NATO. Dokument nám umožní připravit takové projekty obranné spolupráce, které jsme dosud realizovat nemohli," uvedl náměstek ministryně zahraničí USA John Rood.

Polský prezident Lech Kaczyński v prohlášení uvedl, že má z parafování polsko-americké dohody mimořádnou radost. Vláda podle jeho názoru konečně udělala to, co udělat měla. Jestliže je spokojený prezident, pak to v Polsku automaticky znamená, že je spokojená i největší opoziční strana Právo a spravedlnost, kterou vede prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński.

Levicová opozice se ale na výsledek vyjednávání dívá skepticky: "Jedna baterie raket Patriot naši bezpečnost určitě nezvýší. Musíme také počítat s negativní odezvou Ruska, protože Američané se s Rusy nedohodli, bezpečnostní rizika se tedy zůstávají," domnívá se místopředseda Svazu demokratické levice Jerzy Szmajdziński.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme