Rozporuplné zprávy o stahování ruských vojsk z Gruzie

Z Gruzie i nadále přicházejí rozporuplné zprávy o pohybech ruské armády. Ruští armádní představitelé po sobotním podpisu dohody o příměří tvrdí, že Moskva začala vojska stahovat, zatímco ruské ministerstvo obrany uvedlo, že tento krok teprve zvažuje. Podle svědků ruská armáda nadále zůstává na pozicích přibližně 35 kilometrů od gruzínské metropole Tbilisi a také v dalších regionech hluboko na gruzínském území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské jednotky v gruzínském vnitrozemí

Ruské jednotky v gruzínském vnitrozemí | Zdroj: ČTK

Podle velitele ruských sil v Gruzii generála Vjačeslava Borisova se ruské jednotky začaly po podpisu příměřístahovat. Vojáci se prý přesunují z hlavního města Jižní Osetie Cchinvali směrem do Ruska. Žádný pevný harmonogram odchodu z Gruzie ale prý ruská armáda nemá.

Ruské ministerstvo obrany mezitím v Moskvě uvedlo pro agenturu Reuters, že stahování armády z Jižní Osetie ještě nezačalo. Ruské jednotky v tuto chvíli stále zůstávají hluboko na gruzínském území, na pozicích zhruba 35 kilometrů od hlavního města Tbilisi. Pod kontrolou mají téměř celou hlavní dopravní tepnu, která spojuje západ Gruzie s východem, a také všechna velká města podél ní.

Podpisem dohody o příměří se přitom obě strany zavázaly, že stáhnou svá vojska na pozice před začátkem konfliktu 7. srpna.

Před vážnými důsledky pro vztahy Ruska a Evropské unie varoval ruského prezidenta Dmitrije Medveděva jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy. Ke zhoršení vztahů by podle Sarkozyho došlo v případě, že by se ruské ozbrojené síly nestáhly z Gruzie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Sarkozyho úřad. Medveděv, který příměří podepsal už včera a dal rozkaz ke stažení vojsk, dnes prohlásil, že vojáci se začnou stahovat v pondělí.

Značnou pozornost poutá i dnešní návštěva spolkové kancléřky Angely Merkelové v gruzínské metropoli. Předpokládá se, že bude v Tbilisi jednat o statusu separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie. Při páteční schůzce s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Soči označila Merkelová územní celistvost Gruzie za základní bod urovnání konfliktu na Kavkaze.

Zmocněnec spolkové vlády pro vztahy s Ruskem Andreas Schockenhoff neočekává rychlé ukončení gruzínské krize. V Německu vzbudila velkou pozornost slova exkancléře Schrödera, který v rozhovoru pro Der Spiegel označil gruzínského prezidenta za hazardéra. Ministr zahraničí Steinmeier tomu nepřímo oponoval a prohlásil, že nemá cenu přisuzovat vinu jedné či druhé straně.

Jiří Hošek, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme