V iráckém městě Karbalá vrcholí shromáždění statisíců šíitských poutníků

Statisíce šíitských věřících z Iráku i dalších částí muslimského světa dnes dokončují pouť v jihoiráckém městě Karbalá. Připomínají si výročí narození středověkého šíitského vůdce imáma Mahdího. Akce má ale také politický a bezpečnostní rozměr. Teroristé v uplynulých dnech při několika útocích zabili na 40 poutníků. Pro irácké úřady proto pouť představuje především mimořádná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šíitští poutníci v Karbalá

šíitští poutníci v Karbalá | Zdroj: ČTK

Ve městě Karbalá nesmějí už od pátku vyjíždět automobily. V pohotovosti je přes 40 tisíc vojáků a policistů. Včetně 2000 žen - čtvrteční masakr u Bagdádu provedený dvěma sebevražednými teroristkami ukázal, že je potřeba důkladně prohlížet i ženskou část poutníků. Tisíce věřících se navzdory až 50stupňovému vedru vydaly na pouť pěšky.

Imám Mahdí je jednou z nejzáhadnějších postav středověkého islámu. V čele šíitské komunity stanul v 9. století ve věku pěti let, když sunnitský panovník otrávil jeho otce. Zakrátko ale zmizel. Podle šíitské tradice je ale jen skrytý a jednou se vrátí na Zem, aby nastolil spravedlnost a pořádek.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme