Západ připomíná Moskvě slib stažení vojsk z Gruzie

Z Gruzie by se dnes kolem poledne měli začít stahovat ruští vojáci. Závazek dal šéf Kremlu Dmitrij Medvěděv francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Ruská strana ale přesto dala najevo, že ruští vojáci mohou i přes odpor Gruzie a Západu nadále zůstat v Jižní Osetii, i další vzbouřenecké provincii - Abcházii. Analytici se proto bojí, že napětí na Kavkaze hned tak neskončí. Jihoosetský prezident ráno rozpustil vládu a v Jižní Osetii vyhlásil výjimečný stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Michail Saakašvili

Angela Merkelová a Michail Saakašvili | Zdroj: ČTK

Západ vyzývá Rusko, aby konečně splnilo svůj závazek a stáhlo vojska z Gruzie. Tam podnikla ruská armáda invazi po operacích gruzínských vojáků v Moskvě nakloněné Jižní Osetii. Šéf Kremlu Dmitrij Medvěděv včera slíbil francouzskému prezidentovi, že stahování, které vyžaduje příměří uzavřené mezi Ruskem a Gruzií, začne dnes kolem poledne.

Američané stále žádají Moskvu: stáhněte své jednotky z Gruzie. Americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová zopakovala požadavek Washingtonu s tím, že pokud nedodrží Rusko závazek daný francouzskému prezidentovi Sarkozymu poškodí to ještě víc jeho už teď pošramocenou pověst.

Rusové opět slíbili, že do pondělka stáhnou své jednotky plněa zcela na výchozí linie z doby před konfliktem. Uvedla mimo jiné šéfka americké diplomacie v televizi NBC. "To je slib, který dal ruský prezident francouzskému prezidentovi Sarkozymu. "Doufám, že tentokrát dodrží své slovo," dodala mimo jiné Condoleezza Riceová.

O víkendu informovala prezidenta Bushe o výsledcích své cesty do Francie a Gruzie, kde přesvědčila prezidenta Saakašviliho, aby podepsal smlouvu o příměří.

Dnes odlétá na schůzku ministrů zahraničí členských zemí NATO v Bruselu, která byla kvůli situaci v Gruzii svolaná na žádost Spojených států.

Do Tbilisi včera přijela podpořit gruzínského prezidenta Saakašviliho německá kancléřka Angela Merkelová. Ta podpořila vstup kavkazské země do NATO a Saakašvili zopakoval, že se Gruzie nevzdá ani kilometru svého území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodajka ČRo L. Kabrhelová o nejnovějším vývoji v Gruzii

Prezident Jižní Osetie Eduard Kokotyj, který už potvrdil zájem o nezávislost na Gruzii, naproti tomu rozpustil místní vládu a vyhlásil měsíční výjimečný stav. Své rozhodnutí zdůvodnil selháním kabinetu během humanitární krize, která vypukla po invazi gruzínské a následně také ruské armády do separatistické republiky.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Vít Pohanka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme