V Polsku se rozhořel spor o místo podpisu smlouvy s Američany

Polsko a Spojené státy ve středu podepíší dohodu o protiraketové základně, kterou minulý týden parafovali vyjednavači obou zemí. Přípravy ceremoniálu provázejí spory mezi prezidentem a vládou - polští politici se nemohou dohodnout, kde se má slavnost konat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský zámek

Královský zámek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dohodu o umístění protiraketové základny podepíší ministři zahraničí Spojených států a Polska - Condoleezza Riceová a Radek Sikorski. Vláda proto trvá na tom, že se ceremoniál má konat ve vile ministerstva zahraničí v centru Varšavy.

Prezidentská kancelář si zase neumí představit jiné místo, než je zámeček Belveder, jedno ze sídel polských prezidentů na okraji centra. Vláda podezřívá hlavu státu, že si chce přivlastnit úspěch rozhovorů, které byly velmi obtížné, a totéž platí i v opačném směru.

Lech Kaczyński chce mít při podpisu dohody projev, ministerstvo zahraničí to považuje za neobvyklý nápad. Hlava státu ale argumentuje tím, že americko-polské ujednání není obyčejnou dohodou, ale historickým aktem, a prezident proto musí mít hlavní slovo.

Jaké bude rozuzlení tohoto politicko-protokolárního sporu, to veřejnost uvidí na vlastní oči ve středu.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme