Ruští vojáci se z Gruzie stáhnou do pátku, slibuje prezident Medvěděv

Rusko stáhne do pátku většinu svých vojáků z Gruzie. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv to řekl v telefonickém rozhovoru svému francouzskému protějšku Nikolasi Sarkozymu. Do kavkazské země poslala Moskva vojáky po operaci gruzínské armády v Rusku nakloněné Jižní Osetii, která je formálně součástí Gruzie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské tanky na okraji Gori

Ruské tanky na okraji Gori | Zdroj: ČTK

Podle agentury AFP zůstane v Gruzii po ústupu pět stovek ruských vojáků, ostatní jednotky se vrátí do Ruska a Jižní Osetie. Ruský prezident taky souhlasil s přítomností mezinárodních pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v dočasných bezpečnostních zónách na území Gruzie. Sarkozy požaduje podstatné navýšení těchto pozorovatelů.

Ministři zahraničí Severoatlantické aliance se shodli, že Rusko porušilo nedávnou vojenskou invazí na gruzínské území mezinárodní právo. NATO ale neuvažuje o zrušení společného poradního orgánu s Ruskou federací a hodlá vést s Moskvou intenzivní dialog. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg oznámil, že ve středu navrhne vládě, aby přispěla Gruzii sto padesáti milióny korun na poválečnou rekonstrukci země.

Rusko nerespektuje mírový plán schválený prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Po schůzce aliančních ministrů zahraničí věnované situaci v Gruzii to řekl generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

"Jak už jsem řekl, za těchto podmínek nemůžeme s Ruskem jednat jako dosud. budoucnost našich vztahů s Ruskem bude záležet na tom, jaké konkrétní kroky rusko podnikne, aby byla slova prezidenta Medveděva dodržena," poznamenal Scheffer.

Podle českého ministra zahraničí překročilo Rusko postupem v Gruzii veškeré meze. Karel Schwarzenberg ale zároveň vyvrátil spekulace o zrušení společné platformy pro jednání mezi Západními spojenci a Moskvou, takzvané rady NATO-Rusko: "Je nutné udržet s Ruskem intenzivní dialog, nesmí být přerušen."

Aliance zároveň potvrdila posílení vztahů s Tbilisi. Chce například pomoci při rekonstrukci země. Měl by se na ní podílet i zakavkazský region a Schwarzenberg chce, aby Česko přispělo 150 miliony korun. Cesta Gruzie do NATO se ale po dnešku nezrychlí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil v reakci Severoatlantickou alianci z toho, že podporuje zločinecký režim v Tbilisi. Ruské jednotky se podle něj stáhnou z Gruzie do 4 dnů - podmiňuje to ale stažením gruzínských do svých původních pozic.

Podle Spojených států je evidentní, že Rusko zatím významně nepostoupilo ve stahování jednotek z Gruzie. K tomu se Moskva zavázala podpisem dohody o příměří.

Stanovisko NATO ke konfliktu označil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za neobjektivní a podle něho odráží nadržování jedné straně, Gruzii. Na tiskové konferenci v Moskvě Lavrov prohlásil, že postoj NATO ukazuje, že aliance vzala gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho pod svou ochranu.

Milan Kopp, Jitka Malá, Vilém Janouš, David Koubek, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme