Straky nemají "ptačí mozeček"

22. září 2010

Sebepoznání už není výlučnou vlastností člověka a několika dalších savců - tuto schopnost mají i straky.

U lidí se schopnost podívat se do zrcadla a vědět, že "tohle jsem já" objevuje ve věku kolem 18 měsíců a souvisí s prvními známkami sociálního chování. Řada testů, ve kterých byla pokusná zvířata konfrontována se svým obrazem v zrcadle ukázala, že stejnou schopnost mají i další savci. Není jich ovšem mnoho - patří mezi ně lidoopi, sloni a delfíni skákaví. Je pravděpodobné, že schopnost sebepoznání se bude vyskytovat také u některých dalších kytovců. Odborníci ji až dosud vázali na existenci mozkové kůry neboli neocortexu, která se vyskytuje pouze u savců.

Straka obecná

O to větším překvapením jsou výsledky studie německých vědců, kteří schopnost sebepoznání odhalili u ptáků - konkrétně u strak obecných (Pica pica), které jsou známé vysokou inteligencí. Pokusným ptákům nalepili na krk barevné značky, které jim nijak nevadily. Ovšem jen do chvíle, než straky v zrcadle zahlédly svůj pozměněný obraz a začaly značky intenzivně zkoumat a škrábat se na krku. Značka černé barvy, která zcela splynula s peřím, tyto reakce ovšem nevyvolávala. Experimentátoři z toho vyvozují, že straky dobře vědí, že v zrcadle vidí svůj vlastní odraz.

Podle článku na stránkách New Scientist se domnívají, že schopnost sebepoznání u savců a strak je případem evoluční konvergence, která označuje stav, kdy nepříbuzné organismy, které prošly odděleným vývojem, nezávisle na sobě získaly podobné znaky. Objev by také mohl vysvětlit, proč jsou straky vyhlášené svou zálibou v loupení lesklých předmětů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.