Polsko a USA podepsaly smlouvu o protiraketové základně

Polsko a Spojené státy dnes slavnostně podepsaly dohodu o umístnění protiraketové základny v Polsku. Do Varšavy s tímto cílem už večer přiletěla šéfka americké diplomacie Condeleezza Riceová. Hlavní smlouvu o stavbě protiraketového radaru v Česku podepsala Riceová v Praze v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Condoleezza Riceová a Lech Kaczynski

Condoleezza Riceová a Lech Kaczynski | Zdroj: ČTK

Americká ministryně zahraničí po příletu do Polska prohlásila, že je velmi spokojená s kvalitou polsko-amerického spojenectví. Řekla, že obě země sdílejí stejný pohled na konflikt v Gruzii.

Krátce před polednem pak podepsala dohodu o protiraketové základně, které se podařilo dosáhnout po komplikovaném mnohaměsíčním jednání.

Dohodu označila za mimořádnou událost. Zdůraznila, že protiraketový štít je obranným zařízením, které není určeno k útoku na žádnou zemi. Podepsaný dokument podle jejích slov umožní prohloubit vojensko-politickou spolupráci a výrazně posílí strategické partnerství mezi Polskem a Spojenými státy.

"V těžkých časech je dobré mít přátele. Ještě důležitější je ale mít přátele, kteří sdílejí vaše hodnoty, plány a sny. Polsko a Spojené státy jsou právě takovými přáteli," zdůraznila ministryně.

Prezident Lech Kaczyński to označil za nejdůležitější událost po vstupu Polska do NATO a Evropské unie. Ještě před podpisem v mimořádném televizním poselství ocenil význam dohody pro polskou i mezinárodní bezpečnost.

"Protiraketový štít, který není ofenzivní zbraní - a to chci zdůraznit - má chránit nás a naše spojence před raketovým útokem. Je to výlučně obranné zařízení, které není namířeno proti nikomu," ujistil polský prezident.

Lech Kaczyński také ujistil, že nikdo s dobrými záměry se protiraketové základny bát nemusí. Zdůraznil, že Polsko přijalo suverénní rozhodnutí a do bezpečnostních otázek si nenechá od nikoho mluvit: "Nikdo nemůže Polsku diktovat, co má dělat. Ty časy už minuly. Každý z našich sousedů si musí uvědomit, že naše vlast se už nikým nedá ovládnout ani zastrašit."

Podpis dohody Kaczyński hodnotí jako stoprocentní úspěch obou stran, což se v politice nestává často: "Česko i Polsko podepsaly dohodu se Spojenými státy a naplnily tím svůj plán. Pro nás je to nesmírně významný den: Prohloubili jsme spojenectví, které potřebuje Polsko i Evropa," prohlásil Lech Kaczyński.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme