20. 8.

20. srpen 2008

Kiran Ahluwalia - Wanderlust Zpěvačka Kiran Ahluwalia je původem Indka, dlouhou dobu žila v Kanadě, kde natočila většinu svých alb, její debutové album bylo dokonce nominováno na kanadskou hudební cenu Juno. V současné době žije se svým indickým manželem, kytaristou Rezem Abbasim v New Yorku. Její koncert působí jako autentický, ale pro Západního diváka velmi srozumitelný úvod do indické hudební kultury: zpívá v sedě, občas se doprovází na tampuru, strunný nástroj vzhledem připomínající sitar. Její zatím poslední album Wanderlust, Toulavé boty, vyšlo loni v Severní Americe a letos na jaře v Evropě.

Jo Dil 03:50

Merey Mathay 04:41

Soch Ka 05:00

Kiran Ahluwalia na své nové album zařadila i píseň, kterou lze považovat i za vstřícné gesto adresované jejím evropským posluchačům. Svým dílem k němu přispěl i evropský distributor alba, vydavatelství které před několika lety "objevilo" tehdy ještě neznámou zpěvačku portugalského stylu fado, Marizu. V úvodu příští skladby indický doprovod vystřídají tóny kytar typické právě pro fado.

Haal e dil 2:00

Yakeenan 04:13

Velkou část repertoáru Kiran Ahluwalie tvoří žánr, typický pro Indii i Pakistán: jsou to ghazaly, tedy zhudebněné básně, které zaujímají místo na hranici mezi vážnou a populární hudbou. V doprovodu často slyšíme indické harmonium, původně importovaný nástroj, který se ale v průběhu 20 století stal zcela typickou součástí indické hudební tradice.

Teray Darsan 04:34

Tumba 03:59

Jaag Na Jaag 07:01

Spustit audio