Výsledek arbitráže mezi Českem a firmou Diag Human stát napadne

Výsledek arbitráže mezi Českou republikou a firmou Diag Human obchodující s krevní plazmou Česko napadne. Dohodla se na tom vláda. Ministři nesouhlasí s tím, aby stát zaplatil společnosti téměř devět miliard korun odškodného. Zároveň s požadavkem o přezkoumání arbitráže Česko navrhne i nového rozhodce, který jedná za stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T. Julínek a M. Topolánek

T. Julínek a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Zatím měl ve sporu tuto funkci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka má Česko pro napadení rozhodnutí pádné důvody: "Podle mě je nutné využít tohoto posledního opravného prostředku, protože tato vládní garnitura má opravdu velmi omezené možnosti s touto kauzou něco dělat, a proto je povinna tohoto prostředku využít."

Stát musí po prohrané arbitráži zaplatit firmě Diag Human skoro 9 miliard korun. Firma žalovala Českou republiku za to, že jí stát na počátku 90. let znemožnil lukrativní obchody s krevní plazmou. Původně požadovala čtrnáct miliard korun.

Kauza s obchodníkem s krevními deriváty a plasmou se táhne od roku 1992. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar zpochybnil v dopise dánské společnosti NovoNordisk kvalitu německé firmy Diag Human. Následně pak Dánové přerušili spolupráci.

V roce 1996 další ministr Jan Stráský odmítl návrh na mimosoudní vyrovnání s Diag Human ve výši 196 milionů korun. Místo toho začalo takzvané rozhodčí řízení, které trvalo až do současnosti.

Milan Kopp, Václava Marešová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme