Dobré zprávy o gorilách

22. září 2010

Primatologové studující gorily nížinné snad nemohli přinést lepší zprávy. Na tiskové konferenci ve skotském Edinburghu, uspořádané v průběhu mezinárodní konference o primátech, zveřejnili výsledky rozsáhlého průzkumu rozšíření goril nížinných v Konžské demokratické republice, bývalém Zairu. A zprávy jsou to velmi pozitivní.

Nový výzkum prokázal výskyt více než 125 tisíc západních goril nížinných ve dvou přilehlých územích v severní části Konga. Rozloha sčítané oblasti činí asi 47 tisíc kilometrů čtverečních. Přitom předchozí odhad početnosti v šesti státech centrální Afriky z osmdesátých let počítal s méně než 100 tisícem jedinců. Dále se předpokládalo, že tento stav ještě výrazně klesl z důvodu lovu, nemocí a plenění pralesů.

Šest vědců z Wildlife conservation society (WCS) provádělo terénně velmi náročný výzkum jak v tropických deštných lesích, tak v bažinatých oblastech na severu Konga. Gorily i přes svojí velikost žijí velmi skrytě a tak nebylo možné sčítat přímo jedince. Vědci proto sčítali "hnízda" goril. Gorily si pravidelně před spaním budují "hnízdo", jakési lože z listí a větví na jedno použití. V nejhustěji osídlených oblastech bylo zjištěno až 8 goril na čtvereční kilometr. Takové hustoty nebyly doposud u goril zjištěny nikde v Africe.

Podle výzkumníků vedla k tak vysokým hustotám souhra několika faktorů. Jde o dlouhodobě úspěšnou ochranu konžských chráněných území, odlehlost a nedostupnost těchto lokalit a také bohaté zdroje potravy v těchto oblastech. Především bažiny poskytují gorilám pestrý zdroj potravy.

73 tisíc goril bylo prokázáno v oblasti Ntokou-Pikounda a 52 tisíc v oblasti Ndoki-Likouala, včetně asi šestitisícové populace z izolovaných močálů Raphia. Z výzkumu vyplývá, že mnoho goril žije mimo chráněná území. Naštěstí již konžská vláda přislíbila vyhlášení dalšího národního parku pro gorily.

V celé Africe počty goril dlouhodobě klesají. Na vině je především lov pro maso. Kácení pralesů si také vybírá svoji daň. Další velkou hrozbu představuje šíření viru Ebola, které nastalo v posledních letech. Vir je smrtelný nejen pro gorily, ale také pro lidi. Doufejme, že populace goril v Kongu zůstanou i přes všechny ohrožující faktory ještě hodně dlouho takto početné.

autor: Václav Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.