Ruský soud zamítl žádost Chodorkovského o podmínečné propuštění

Soud v ruském městě Čita zamítl žádost podnikatele Michaila Chodorkovského o podmínečné propuštění z vězení. Bývalý šéf ropného gigantu Jukos byl odsouzen před čtyřmi lety za zpronevěru a daňové úniky. Kritikové Kremlu ale tvrdí, že proces byl politicky motivován a někdejší šéf ropné společnosti Jukos by měl být propuštěn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Michail Chodorkovskij žádal v souladu s ruskými zákony soud o podmínečné propuštění poté, co si odpykal polovinu z osmiletého trestu. Soud ale podpořil názor prokurátora a žádost zamítl s tím, že bývalý podnikatel neprojevil dostatečnou lítost nad svými činy a nepřiznal vinu.

Advokáti Michaila Chodorkovského už oznámili, že se proti rozhodnutí hodlají odvolat. Proti verdiktu protestují i ruští ochránci lidských práv. Šéfka moskevského Helsinského výboru Ludmila Aleksejevová uvedla, že kdyby soud byl skutečně nezávislý, musel by žádosti Chodorkovského vyhovět, protože jí nestály v cestě žádné formální překážky.

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos si odpykává trest ve vězení u Krasnokamensku na Sibiři. Kritikové viní soud, že jednal na politickou objednávku Kremlu, který údajně nebyl ochoten tolerovat Chodorkovského politické aktivity.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme