Celoevropské projekty

25. srpen 2008

Institut pro inovace a technologie, rozhlasová síť, digitální knihovna a komunikace automobilů. Taková jsou témata dnešních Informací z Evropské unie.

V první části pořadu se opět ohlédneme za uplynulými měsíci. V březnu podpořil Evropský parlament vznik Evropského institutu pro inovace a technologie. I přes jisté rozpory ohledně financování by měl tento institut zahájit svou činnost již v roce 2010 a měl by se stát jakousi protiváhou amerického MIT. Na tiskové konferenci o institutu informoval poslanec Evropského parlamentu Reino Paasilinna.

V dubnu začala vysílat evropská rozhlasová síť Euranet. Rozhlasové stanice z 13 zemí se spojily a každý den vysílají pořady věnované událostem všech členských států Evropské unie. Za Českou republiku se do projektu připojil Český rozhlas 7 - Rádio Praha. Projekt představili na tiskové konferenci komisařka pro komunikační strategii Margot Wallströmová a generální ředitel Deutsche Welle Erik Bettermann.

V závěru pořadu uslyšíte záznamy dvou srpnových tiskových konferencí. Evropská komise vyzvala členské státy, aby se více snažily zpřístupnit digitalizovaná díla na internetu. Poskytne proto v letech 2009-2010 přibližně 120 milionů EUR na zlepšení internetového přístupu k evropskému kulturnímu dědictví. To vše v rámci projektu evropské digitální knihovny Europeana, kterou představil Martin Selmayr.

Komise se dále rozhodla vyhradit v celé Evropě část rádiového spektra pro inteligentní komunikační systémy vozidel - takzvané systémy založené na spolupráci. Ty umožňují automobilům bezdrátově komunikovat s jinými automobily a s poskytovateli silniční infrastruktury. O rozhodnutí informoval opět Martin Selmayr.

Informace z EU vysíláme dnes ve 23.00.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.