Pro některé léky už pacienti nebudou muset jít s předpisem

Některé léky, které jsou teď k dostání jenom na recept, by mohly být už příští rok volně prodejné. Týká se to třeba antikoncepce, léků na vysoký cholesterol nebo migrénu, pak také Nitroglycerinu, viagry nebo některých přípravků na hubnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky

Zařadí se pravděpodobně do nové kategorie léků, které budou lékárníci vydávat bez receptu s omezením - třeba dostane pacient jenom jedno balení. Navíc si ho bude muset zaplatit. Podle Václava Šrouba z ministerstva zdravotnictví je zatím málokterá země v Evropské unii tak restriktivní jako Česká republika, pokud jde o volně dostupná léčiva.

"Většina léčivých přípravků je vázána na předpis, ačkoliv třeba u chronických pacientů to znamená nucené návštěvy u lékaře, byť není nezbytná kontrola zdravotního stavu," vysvětlil záměr Šroub.

Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha toho ale lékárníci nevědí o nemocích tolik jako lékaři a neměli by třeba léky na vysoký cholesterol vydávat.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme