Agrární komora nesouhlasí s rozpočtem ministerstva zemědělství, ustavila krizový štáb

Krizový štáb ustavila Agrární komora kvůli škrtům ve státním rozpočtu na příští rok i výkupním cenám mléka. Zemědělství má totiž dostat příští rok o pět miliard korun méně. Zemědělci se nemohou smířit s tím, že nebudou mít stejné podmínky jako mají konkurenti ve starších zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Comstock Images

Jak Radiožurnálu řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, nikdo nemůže po českých zemědělcích chtít, aby se opět smířili s tím, že nebudou mít rovné podmínky.

"Třeba u prasat jsme v rámci Evropské unie rekordmany ve snižování stavu chovu prasat. Pokud se to nezmění - a zatím to nevypadá - tak během dvou let nebudeme soběstační ve vepřovém mase ani z padesáti procent. Přitom ještě v roce 2001 jsme byli soběstační na sto procent. Přeci není možné přihlížet a není možné kývnout na to, že holt musí být rozpočet do 40 miliard. No tak se to musí nějak přeskupit," uvedl Veleba.

A problém je i s výkupní cenou mléka. Pod hranicí osmi korun za litr totiž nepokrývá ani náklady na výrobu - a pro farmáře je likvidační.

Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme