Strana zelených ladí poslední podobu stanov

Zelení diskutují o konečné podobě svých stanov. Na té by se měli dohodnout o prvním zářijovém víkendu na volebním sjezdu své strany. Stávající podobu stanov, která by měla nahradit pět let starý dokument, schválilo předsednictvo strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana zelených

Strana zelených | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Své připomínky k ní už měli Zelení na semináři v Ostravě, Brně a teď naposled v Praze. Podle poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques je změna stanov potřebná, protože vznikaly v době, kdy Zelení neměli na účast v parlamentu či dokonce ve vládě ani pomyšlení. Změna stanov je podle Jacques významná i ve vtahu ke koaličním partnerům.

"Jde o to, aby strana fungovala efektivně, aby byly dodrženy principy demokracie, abychom byli schopni v těch vrcholných strukturách vnímat informace, které přicházejí zespodu. A aby zároveň bylo odstraněno dvojkolejné vedení, kdy v případě, kdy se ty dvě takzvané hlavy nemohou dohodnout, tak dochází k nesmiřitelným konfliktům. Ty jsou v tuto chvíli dokonce i ventilovány na veřejnosti, a to pro stranu není dobré. Myslím si, že každý mechanismus, pokud má fungovat, musí mít jasně rozdělené kompetence a musí být nějaký hierarchický systém řízení," vysvětlila Jacques.

Podle první místopředsedkyně strany Dany Kuchtové je změna stanov před sjezdem ukvapená a do září nebude dost času na to, aby se k nim mohli vyjádřit všichni členové regionálních organizací. Už teď odtamtud přichází řada připomínek a pozměňovacích návrhů.

Vilém Janouš, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme