Izrael zdvojnásobil výstavbu židovských osad, kritizuje to i Riceová

Izrael oproti loňsku skoro zdvojnásobil výstavbu židovských osad na okupovaném západním břehu Jordánu, kde má vzniknout palestinský stát. Uvedla to izraelská lidskoprávní organizace Bcelem s tím, že momentálně je ve výstavbě více než tisíc nových domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelský checkpoint

izraelský checkpoint | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Izrael se přitom mezinárodnímu společenství zavázal, že výstavbu osad zastaví. Za překážku v dosažení blízkovýchodního míru je považuje nejen Evropská unie, ale také Spojené státy.

Právě v tomto duchu se dnes v Jeruzalémě vyjádřila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Židovské osady podle ní podrývají důvěru mezi Izraelem a Palestinci, a mělo by tedy ustat jejich rozšiřování.

Podle Bcelem nové domy rostou nejen západně od takzvané bezpečnostní zdi, tedy na území, které si chce Izrael i v budoucnu z okupované země ponechat. Asi 55 procent staveb vzniká východně od bariéry, kde má být i podle izraelských představ palestinský stát.

Na celém západním břehu žije více než čtvrt miliónu židovských kolonistů. Dalších 200 tisíc Židů je ve východním Jeruzalémě, který Izrael rovněž zabral v roce 1967.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme