Trojský "nanokůň"

22. září 2010

Vylepšit vstřebávání antioxidantů a léčiv by mohly částice, které jejich vynálezci označují za trojské koně v nanovelikosti.

Antioxidanty podle mnoha studií neutralizují poškozující účinky volných radikálů, které vznikají v organismech. Za normálních okolností k udržení dobrého zdravotního stavu stačí přísun antioxidantů z potravy. Někteří lidé - například ti s podvýživou nebo vysokým rizikem rozvoje aterosklerózy či Alzheimerovy choroby - ovšem potřebují dávky antioxidantů navíc.

Chitosan

Problém je, že orálně podávané antioxidanty musí projít úskalím zažívacího traktu, kde na ně útočí kyselé prostředí a trávicí enzymy. Pouze malé procento původní dávky se bez úhony dostane ze žaludku do tenkého střeva, kde jej vstřebají buňky sliznice.

Jako možné řešení navrhli vědci z australské Monashské univerzity nanočástice z biologického polymeru chitosanu, který se přirozeně vyskytuje v krunýřích korýšů. Nanočástice mají houbovitou strukturu a náklad antioxidantů ukryjí před žaludečními šťávami a bezpečně dopraví do tenkého střeva. Tady zřejmě jejich tvůrci vidí určitou analogii s dřevěnou sochou, která se kdysi dostala za nedobytné hradby Tróje.

V tenkém střevě se miniaturní trojští koně stanou lepkavými a zachytí se na sliznici, antioxidanty se uvolní a střevní buňky je mohou poslat dál do krevního oběhu. Podobným způsobem by se podle univerzitní zprávy dala vylepšit i absorpce léčiv, která v prostředí žaludku podléhají destrukci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.