Císařský řez a rozvoj cukrovky

22. září 2010

U dětí, které se narodí císařským řezem, zřejmě existuje zvýšené riziko rozvoje cukrovky.

Cukrovka I. typu je výsledkem autoimunitního procesu. Buňky imunitního systému se vrhají na buňky pankreatu, které produkují inzulín, a ničí je. K rozvoji tohoto typu cukrovky obvykle dochází už v raném dětství. Tým z Královniny univerzity v Belfastu analyzoval výsledky dvaceti studií, které se dětskou cukrovkou zabývaly, a došel k velmi překvapivému závěru.

Výzkum, zkumavky - ilustrační obrázek

Zjistil, že děti, které přišly na svět císařským řezem, mají o dvacet procent vyšší riziko rozvoje I. typu cukrovky než děti, které se narodily přirozenou cestou. Nárůst rizika se přitom podle univerzitní zprávy nedá vysvětlit žádnými jinými známými faktory, mezi které patří například porodní váha dítěte, jeho výživa po narození či věk a těhotenská cukrovka matky.

Jak se zdá, děti narozené císařským řezem se od jiných mohou lišit v nějaké dosud neidentifikované charakteristice, která je disponuje k rozvoji cukrovky. Autoři studie vidí možnost, že tento způsob příchodu na svět ovlivňuje složení střevní mikroflóry, která u novorozených dětí napomáhá utváření imunitního systému. Dítě, které se narodí "císařem", totiž nejprve nepřijde do styku s bakteriemi své matky, ale s těmi, které obývají prostředí nemocnice.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.