Územní studie Orlicka ukáže cestu k lepšímu vybavení oblasti pro turisty

27. srpen 2008

Na jihu Čech vzniká územní studie Orlicka. V rámci mezinárodního projektu Label by měla ukázat možnosti využití vodní plochy a také břehů rozlehlé Orlické přehrady. Návrhy na lepší využití rekreační oblasti oznámí autoři dokumentu příští rok a vycházet budou z projektu splavnění Vltavy.

Podle architekta Radka Bočka z Krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích je to základ pro další turistickou plavbu: "Pokud budeme optimisté, tak do roku 2015 může být Vltava splavná až do Českých Budějovic pro lodě do 300 tun. Nás v té studii ani nezajímají nákladní lodě, ale turistická plavba, což je nejrychleji rostoucí segment turistického průmyslu v západní Evropě. Pokud turista z Holandska, Francie či Anglie má projety místní kanály, tak třeba zatouží podívat se na Vltavu a to je náš cíl."

Právě četnější turistická plavba by mohla zamezit množení sinic, které se na Orlíku odehrává každý rok v létě. Lodě by totiž podle odborníků čeřily vodu, více ji okysličovaly a zamezily tak tvorbě zdraví škodlivého zeleného zákalu.

Jako recept na vyšší návštěvnost jezera a okolní přírody to při úterní výletní plavbě po jezeře uvedl i ředitel krajské hygienické stanice v jihočeské metropoli Zdeněk Velikovský: "Můj osobní návrh je silně oživit přehradu, povolit tu lodní dopravu a skútry tak, aby se kyslík uměle dostával do přehrady. Stěžejní je potom zabezpečit přehradu na přítocích, hlavně na Otavě. To znamená zajistit čistírny odpadních vod a takový režim, aby se nedostávaly znečištěné odpadní vody do přehrady."

Potřebu čistíren odpadních vod potvrdila i polovina starostů obcí z okolí Orlické přehrady. I to uvedli v dotazníku, který odevzdali při úterní společné plavbě po jezeře tvůrcům územní studie Orlicka. Atraktivitu rozsáhlé rekreační oblasti by pomohla zvýšit právě tato zařízení, která by zamezila vypouštění odpadů do přehrady.

Podle starosty Orlíku nad Vltavou Jiřího Štrajta to ale není jediný problém, který brání dalšímu přílivu turistů: "Zrovna v katastru naší obce jsou více méně skalnaté břehy, takže jsou jen dva přístupy k vody, které se dají využít k turistickému ruchu. Jedním je veřejné přístaviště pod zámkem, u něj je otázkou, jestli se dá ještě zlepšovat. Druhým přístupem je stará ždákovská cesta, kde bych viděl budoucnost naší turistiky."

autor: čro čb
Spustit audio