Ministři hledají nový volební systém

Ministři mění pravidla pro volby do sněmovny. Z šesti modelů, které připravilo ministerstvo spravedlnosti vybrala vláda tři. Návrhy volebních systémů, které měli ministři na stole, používají jiné evropské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík | Foto: Úřad vlády ČR

Ve hře dál zůstává model skotský, řecký a nizozemský. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila budou ministři diskutovat i o čtvrtém návrhu.

"Vedle těchto tří modelů pak bylo ještě navrženo, abychom přidali model, který připravovala takzvaná Tošovského vláda v druhé polovině 90. let jako určitý model, který může být též připraven do podrobnější úpravy a může být též předmětem dalších diskusí," řekl ministr.

Ministerstvo tak bude dále pracovat na modelu, podle kterého by Česko bylo jedním volebním obvodem, další varianta počítá s přepočítáváním hlasů pro vítěze podle jiného principu než pro ostatní strany a třetí metoda by mandáty stranám zajistila stejně, jako před rokem 1998.

Podle premiéra Mirka Topolánka má změna volebního systému hlavně předejít povolebnímu patu. "Zadání je dáno za prvé koaliční smlouvou a programovým prohlášením, za druhé mým zadáním tomuto ministerstvu," řekl premiér a dodal, že při zpracování měla být respektována koaliční smlouva, tedy nepostihovat menší strany. Návrh měl přitom zamezit patovým situacím, jako se to například stalo ve volbách v roce 2006. Vítěz voleb by proto měl obdržet bonus.

Václava Vařeková, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme