První oběť na korálových útesech

28. srpen 2008

Nově objevený druh měkkýše je zřejmě prvním příkladem nadměrného vytěžování mořských potravních zdrojů.

Měkkýši zévy, které se vyznačují silně zvlněnou lasturou, patří k největším druhům mlžů. Nový druh objevil tým odborníků z Německa a Jordánska, který vytváří chovný program pro zévy žijící v Rudém moři. Mezi odlovenými exempláři našel takové, které na pohled nepatřily k žádnému z dosud známých druhů. Existenci nového druhu, který dostal jméno Tridacna costata, pak potvrdila i molekulárně-genetická analýza.

Fosilní nálezy dokazují, že tento druh, který dorůstá velikosti 30 centimetrů, kdysi tvořil 80 procent všech zév v rudém moři. V současnosti je to už jen méně než jedno procento. Autoři článku, který publikuje časopis Current Biology důvod jejich úbytku nevidí v současném znečištění či globálním oteplování. Zévy se kvůli lidem dostaly do úzkých už před mnoha tisíci lety.

První lidé opustili Afriku asi před 125 tisíci let. Rudé moře, které leží mezi Afrikou a Asií, bylo v dobách migrace pravděpodobně hustě frekventovaným místem. Některé teorie hovoří o tom, že před 110 až 90 tisíci let se sem lidé stahovali převážně kvůli hojným zdrojům potravy pocházející z moře. Objev nového druhu zévy tuto teorii zřejmě podporuje. Tridacna costata žily přisedle v mělkých vodách, kde byly pro člověka snadnou kořistí. K úpadku jejich populací samozřejmě mohly přispět i další faktory. Podle autorů článku jsou ale zévy pravděpodobně první obětí, kterou si na korálových útesech vybrala činnost člověka.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio