Čeští entomologové zadržení v Indii by se měli dozvědět verdikt soudu

Čeští vědci, kteří čelí v Indii obvinění z nelegálního sběru hmyzu, by se dnes měli konečně dozvědět verdikt soudu. Podle indických úřadů oba entomologové sbírali hmyz pro komerční účely a ničili biotop rezervace. Češi to odmítají s tím, že do národního parku vůbec nevstoupili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Singalila

Národní park Singalila | Foto: India Travelogue

Emila Kučeru a Petra Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd zadržely indické úřady 22. června poblíž národního parku Singalila u Dárdžilingu, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu.

Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr. Vědci jakoukoli vinu popírají. Trvají na tom, že v národním parku Singalila hmyz nesbírali a ani do něj nevkročili.

Obžaloba má nicméně v rukou velmi přesvědčivý důkaz - písemné doznání obou mužů. Obhajoba ale tvrdí, že někdo zneužil dvě desítky bianko podepsaných papírů, které si policie od Šváchy a Kučery vyžádala po jejich zadržení s tím, že na nich vyhotoví seznam předmětů a zařízení zabavených entomologům.

Podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka jde jednoznačně o podvrh. "Není to jediný kámen, na kterém obhajoba obou pánů staví, ale tento je dostatečně zřetelný. Celá obhajoba je postavena na jednoduché a jasné strategii: pravda vítězí. Pánové se provinili, a to tím, že skutečně sbírali a skutečně bez povolení, ale to je také všechno, co dělali. Nejedná se o komerční sběr, nejedná se o prodej afrodiziakálních brouků do Číny a nejedná se o nic z mnoha dalších nesmyslů, které tady zazněly," řekl Kmoníček ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor Jana Pokorného s velvyslancem České republiky v Indii Hynkem Kmoníčkem

Dvaapadesátiletého Kučeru a jednapadesátiletého Šváchu, kterým hrozí podle indického zákoníku až sedmiletý trest, soud koncem července podmínečně propustil z vězení na kauci, nadále se ale musejí dvakrát týdně hlásit na policii v Dárdžilingu a nesmí město do konečného verdiktu opustit. Petici na jejich podporu už odepsalo přes 1600 lidí z celého světa.

Martin Hromádka, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme