Sylva Smejkalová

Sylva Smejkalová

Sylva Smejkalová

Narodila se v roce 1974 v Ostravě. Po studiích na Janáčkové konzervatoři v Ostravě pokračovala na pražské Akademii múzických umění v Praze, kde získala magisterské tituly v oborech hudební skladba a hudební režie. V roce 2001 získala Herderovo stipendium na jehož základě vystudovala magisterské studium v oboru elektroakustické kompozice ve třídě Prof.Dietra Kaufmanna na rakouské Universität für musik und darstellende Kunst Wien

V roce 2003 založila společně se svým kolegou skladatelem Michalem Trnkou občanské sdružení "early reflections" za účelem propagace a provozování české i světové hudby XX.století, stejně jako hudby současné. Každý rok se podílí na realizaci projektů s mezinárodní účastí. Vybrané projekty se uplatnily na tuzemských i zahraničních festivalech (Festival Alternativa, Moskva; Festival Der Film, Praha).

V roce 2005 získala 3. cenu za skladbu "Humanistische Apotheose" pro symfonický orchestr, která vznikla ke 100. výročí existence berlínského Humanistického spolku (Humanistischer Verband Deutschlands), která měla premiéru v Berlíně. V posledních dvou letech vzniklo několik projektů ve spolupráci s výtvarnými umělci: např. "signs above the tracks" pro projekt Places Anny Matouškové (Praha, Olomouc, New York), "komposition für r.v." pro Rudolfa Valentu (Berlin), dále realizace hudby k promocím Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze 2008 (Pražské křižovatky Nadace Dagmar a Václava Havlových) a celá řada projektů pro Galerii Havelka (Praha).

V oboru hudební režie pravidelně spolupracuje s Českým národním symfonickým orchestrem a japonskou vydavatelskou firmou JVC Victoria Entertainment. Dlouhodobě se zabývá scénickou hudbou a tvorbou pro děti (pantomimická pohádka "Brouhádka", "Bylo nebylo rádio" vytvořené pro projekt Radiocustica 2006).