Hamas už žádá za izraelského vojáka Šalita propuštění 1500 vězňů

Palestinské hnutí Hamas už požaduje za propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita svobodu pro 1500 Palestinců z izraelských věznic. S odvoláním na izraelské vládní zdroje to napsal deník Haarec. Desátníka Šalita drží ozbrojenci v Gaze už třetí rok a Izrael s nimi vede prostřednictvím Egypta stále bezvýsledná jednání. Objevují se zprávy, že to může souviset s probíhajícími volbami nejvyššího vedení Hamásu. Namísto zkušených a vzdělaných lidí se do čela hnutí dostávají mladí radikálové z ozbrojeného křídla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská žena s portrétem Gilada Šalita

izraelská žena s portrétem Gilada Šalita | Foto: AFP

Několik set lidí včera v Izraelci slavilo Giladovy 22. narozeniny, třetí, které tráví v zajetí. Tiskem ale proběhl hořký povzdech, zda Šalit o svých narozeninách vůbec ví.

Hamas za něj původně požadoval propuštění 450 vězňů. Právě tuto neděli má izraelská vláda vůbec poprvé probírat, kterých Palestinců by se výměna týkala. Jenže radikálové už mezitím zvýšili požadavky: nejprve chtěli tisíc vězňů a teď jich požadují dokonce 1500.

Izrael v pondělí propustil 200 Palestinců bez jakékoli i protihodnoty. Před časem vydal pět Libanonců a 200 padlých Arabů za těla dvou svých vojáků. To vše podle některých analýz vede k tomu, že Hamas zvyšuje požadavky za Šalita.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme