Prionová onemocnění a krevní transfuze

22. září 2010

Prionová onemocnění se při krevních transfuzích přenášejí překvapivě snadno - takový je nepříliš optimistický závěr jedné studie.

Krevní transfuze jsou cenným nástrojem moderní medicíny, ale nesou sebou i jisté riziko přenosu infekčních onemocnění. Mezi ně teoreticky patří i prionová onemocnění, jako je nemoc šílených krav neboli BSE, skrapie, která postihuje ovce, a lidská Creutzfeld-Jacobova choroba. V polovině 90. let minulého století byla ve Velké Británii poprvé zaznamenána nová forma Creutzfeld-Jacobovy choroby (vCJD), která byla výsledkem přenosu prionů z krav infikovaných BSE na člověka.

Ilustrační snímek

Jelikož neexistuje žádný test, který by určil přítomnost infekce před propuknutím prvních příznaků, soustředila se značná pozornost na možnost přenosu onemocnění krevními transfúzemi. Touto problematikou se devět let zabývali vědci z Edinburské univerzity. Pokusným ovcím dávali transfuze krve od jedinců, experimentálně infikovaných BSE nebo skrapií. Výsledky studie hovoří jasně: prionová onemocnění se při transfuzích přenášejí velmi lehce. V případě BSE se infikovalo 36 procent pokusných ovcí a u skrapie byl výsledek ještě horší - celých 43 %.

Autoři studie podle zprávy Americké hematologické společnosti upozorňují, že tento výsledek je odpovídá tomu, co vědci zjistili na případu čtyř lidí, kteří se novou formou Creutzfeld-Jacobovy choroby nakazili právě kvůli krevní transfuzi.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.