Obyvatelé Nových Heřminov rozhodli v referendu, přehradu nechtějí

Obyvatelé Nových Heřminov na Bruntálsku odmítli v referendu stavbu přehrady. Po obecních zastupitelích chtějí, aby se pokusili všemi prostředky zabránit stavbě vodního díla. O přehradě, které má ustoupit část Nových Heřminov včetně 54 tamních stavení, na jaře rozhodla vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka

Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka | Zdroj: ČTK

Obyvatelé malebného údolí se s přehradou smířit nechtějí. K referendu přišlo 77 z 220 tamních voličů, 55 z nich přehradu odmítlo. Jde o minimální počty k tomu, aby referendum bylo platné.

Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka referendum od začátku odmítal, přesto sám hlasoval. Podle něj se nedá vyloučit další veřejné hlasování poté, co vláda přijde s konkrétními podmínkami.

"Teď není doba pro nás, teď je čas pro stát, kdy musí ukázat, jak si to prakticky představoval, za jakých podmínek, za jaké peníze, za jaké ústupky vůči lidem a vůči obci," uvedl Jílka.

Lidem z Nových Heřminov se pravděpodobně rozhodnutí vlády o přehradě zvrátit nepodaří, stavbu ale mohou několik let úspěšně zdržovat. "Referendum v obci není striktně právně závazné pro vládu, nicméně je to velmi důležitý moment, který se musí vzít v úvahu, o tom není pochyb," vysvětlil předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Náhrady obyvatelům, kterým pozemky a domy protipovodňová přehrada zatopí, budou podle dřívějších vyjádření Povodí Odry nadstandardní. Ministerstvo financí na ně vyčlenilo 200 milionů korun, z ministerstva zemědělství půjde téměř osm miliard. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice. V ceně jsou i další úpravy koryta řeky.

Ministra zemědělství Petra Gandaloviče dnešní výsledek referenda obyvatel Nových Heřminov mrzí, připomíná ale, že přihlížet se má především k vyšším veřejným zájmům. "Jsem přesvědčen, že všechny ostatní úřady, které budou posuzovat výstavbu přehradní nádrže Nové Heřminovy, budou postupovat odpovědně, k výsledku referenda samozřejmě přihlédnou, nicméně budou mít v úvahu větší zájem, a to je protipovodňová ochrana především Krnova, ale i města Opavy," řekl Gandalovič.

Pokud by se přehrada skutečně začala stavět, znamenalo by to zatopení asi dvou třetin obce Nové Heřminovy. Vodě by tak muselo ustoupit 54 objektů, z toho zhruba 20 obytných domů. S přípravnými pracemi by se podle vlády mělo začít v roce 2012. Samotná stavba přehrady neodstartuje dříve než v roce 2014 a zhruba v roce 2020 by měla být dokončena.

Martin Hromádka, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme