Vynikající výsledek studentů na fyzikální olympiádě ve Vietnamu

22. září 2010

Dlouholeté úsilí členů Katedry fyziky a informatiky Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové v oblasti péče o talentované studenty ve fyzice bylo opět korunováno prestižním výsledkem. Z letošní Mezinárodní fyzikální olympiády ve Vietnamu přivezla česká delegace dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili a dvě čestná uznání. 39. ročník vrcholové světové soutěže středoškolských studentů ve fyzice se konal ve Vietnamu na Hanojské národní pedagogické univerzitě. Není bez zajímavosti, že se desátý ročník uskutečnil roku 1977 na Pedagogické fakultě v Hradci Králové a Československo bylo v roce 1967 jedním ze tří zakládajících států této soutěže. Letošního fyzikálního klání se zúčastnilo již 376 studentů z 81 států a teritorií pěti světových kontinentů.

Českou delegaci tvořilo pět středoškolských studentů, které vyslalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky na základě výsledků české Fyzikální olympiády v roce 2008. Vedoucím delegace byl profesor Bohumil Vybíral a pedagogickým vedoucím doktor Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové. Příprava celého českého družstva na soutěž včetně závěrečného desetidenního soustředění se konala právě na Pedagogické fakultě královéhradecké Univerzity.
Na olympiádě studenti ve dvou půldenních pětihodinových cyklech řešili tři náročné teoretické problémy fyziky a rozsáhlou experimentální úlohu. Předmětem teoretického řešení byly tyto úlohy: Vodou poháněný hmoždíř k drcení rýže, v níž šlo o obtížnou klasickou mechanickou úlohu, dále Čerenkovovo záření a zobrazovací prstencový čítač, kdy úkolem bylo zkoumání šíření rázové vlny Čerenkovova záření a Změna teploty vzduchu s výškou nad zemí, stabilita atmosféry a znečištění vzduchu, která se zabývala aktuálním problémem znečištění ovzduší Hanoje výfukovými plyny.
Soutěžící dále řešili také experimentální dvojúlohu.
Podobně jako loni v Íránu dosáhli čeští studenti i na této soutěži mimořádně významného úspěchu, a to ziskem dvou zlatých medailí, jejichž nositeli se stali Jan Hermann z Gymnázia Český Krumlov a Dalimil Mazáč z Gymnázia J. Keplera v Praze, jedné stříbrné medaile, kterou obdržel Lukáš Ledvina z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech, a dvou čestných uznání přiznaných Jakubu Marianovi z Gymnázia Litoměřická v Praze a Marku Nečadovi z Gymnázia J. Masaryka v Jihlavě. Češi se v neoficiálním hodnocení účasti jednotlivých států dosaženými výsledky umístili ve světovém žebříčku na 11. místě a zařadili se hned za současné velmoci v této oblasti, jimiž jsou Čína, Tchajwan, Korejská republika, Indie, USA, Vietnam, Thajsko, Rusko, Indonésie a Singapur. Poté již následuje Česko jako nejlepší ze států Evropské unie. Z mimoasijských států je v neoficiálním pořadí Česko hned na 3. místě za USA a Ruskem; pro zajímavost je ovšem třeba uvést, že v pětičlenném týmu USA byli tři řešitelé čínské národnosti.
Jak uvedl vedoucí české delegace profesor Bohumil Vybíral, lze tento český výsledek považovat za významný úspěch našeho školství na mezinárodním poli, na němž se velkou měrou podílela i Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové, která je dlouhodobě jedním z hlavních středisek podpory talentované mládeže v oblasti fyziky. Právě zvyšování zájmu o přírodovědné obory se stalo jedním ze strategických cílů Univerzity, k jejichž naplnění hodlá využít příležitostí fondů Evropské unie.

Spustit audio