Rostliny zaznamenávají ozonovou historii

22. září 2010

Díru v metodách klimatologů zřejmě zaplní spory primitivních mechů, které uchovávají data o vývoji množství ozonu.

Pokud jde o množství ozonu, jsou odborníci na procesy v atmosféře odkázaní na satelitní data, která sahají jen do 70. let minulého století, nebo údaje získané pozemními spektrofotometry, které začaly pracovat ve 20. letech minulého století. Britští vědci vedení Barry Lomaxem z Nottinghamské univerzity se domnívají, že informace o množství ozonu, sahající miliony let do minulosti, obsahují spory mechů.

Ilustrační obrázek

Spory rostlin totiž na ochranu před ultrafialovým zářením produkují sloučeniny, které fungují podobně jako naše opalovací krémy a sluneční záření absorbují. Jejich množství vypovídá o tom, jaké míře ultrafialového záření byly spory vystaveny a kolik ozonu se v daném období nacházelo v atmosféře. O tom že, metoda funguje, se vědci přesvědčili při analýze spor z let 1907 až 1993, které pocházely z Grónska. Hladina sloučenin, které absorbují UV záření, silně korelovala s naměřenými údaji o ozonové vrstvě.

Lomax a jeho kolegové se chtějí zaměřit nejen na spory mechů ze starých herbářů, ale i na jejich fosilie. Podle nich bude možné díky sporám stopovat množství ozonu až do období třetihor před 55 miliony let. Kolem ozonové vrstvy panuje stále mnoho nejasností, takže možnost rekonstrukce její minulosti pokládají odborníci podle článku na stránkách Nature za nesmírně zajímavou.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka