Buňky cév dostávají instruktáž

22. září 2010

Buňky krevních cév mají speciální "instruktory" - molekuly, které je přimějí vytvořit trubičkovitou strukturu.

Při vývoji organismu i hojení ran musí buňky krevních cév vytvářet trojrozměrné trubicovité struktury, které mohou rozvádět krev. Na otázku, jak poznají, že se mají uspořádat právě tímhle způsobem a neutvořit místo něj třeba plochou vrstvu, přináší odpověď článek, který vyšel v odborném časopise Blood.

Ilustrační snímek

Důležitou složkou komunikace mezi jednotlivými buňkami jsou molekuly takzvaných růstových faktorů. Jedním z nich je vaskulární endoteliální růstový faktor (VEGF), který reguluje vznik nových cév. Švédští biologové z Uppsalské univerzity nyní zjistili, že některé varianty VEGF na sebe dokážou navazovat proteiny, které slouží jako "instruktážní" molekuly. Ty komunikují s buněčnými receptory a poskytují jim specifické signály, díky kterým se buňky zformují do podoby cévy. Bez nich vytvoří jen plochou vrstvu.

Objev může být velice zajímavý pro odborníky, kteří se zabývají pěstováním tkání a orgánů z kmenových buněk. Znalost existence "instruktážních" molekul může umožnit řídit kmenové buňky takovým způsobem, aby vytvořili strukturu cévy. Podle univerzitní zprávy je navíc možné, že se podobný mechanismus uplatňuje i při vzniku jiných trubkovitých útvarů, jako jsou například plíce nebo střeva.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.