Nejvyšší soud se v restituční kauze Walderode přiklonil na stranu dědičky rodu

Dědička po hraběti Karlu des Fours Walderode, Johanna Kammerlanderová, získala zpět les ve Žďárku na Turnovsku. Rozhodl o tom Nejvyšší soud v Brně. A dodal, že se její zesnulý manžel za druhé světové války neprovinil proti Československu. Naopak, byl k němu loajální. Tímto rozhodnutím by se měly řídit také ostatní soudy. Šance Kammerlanderové, že získá majetek, který žádá, se tak zvýšily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrubý Rohozec

Hrubý Rohozec | Foto: kolektiv autorů

Restituční kauza Walderode trvá už 15 let. Dosud úřady ani soudy Johanně Kammerlanderové nic z nárokovaného majetku nepřiznaly, až teď čtvrt hektaru lesa v katastru obce Žďárek u Turnova.

"Pro rozsudek Nejvyššího soudu byly podstatné důkazy o tom, že se šlechtický rod choval k lidu tehdejšího Československa v době okupace loajálně," řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Rozhodnutí je konečné. "Toto rozhodnutí je takovým vodítkem pro soudy nižších stupňů, aby v obdobných případech postupovaly obdobným způsobem, jak jsme nyní rozhodli," doplnil mluvčí Nejvyššího soudu.

Karel des Fours Walderode přišel o majetek po druhé světové válce na základě takzvaných Benešových dekretů. Jedná se hlavně o pozemky, ale také například o zámek Hrubý Rohozec. Kauza teď bude pokračovat u dalších soudů nižších instancí.

Martin Hromádka, Milan Brunclík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme