Gustav udeřil na pobřeží USA, cestou ztratil na síle

Hurikán Gustav po úderu na pevninu v americkém státě Louisiana zeslábl již na první stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy škály. Nenaplnily se tak předpovědi o bouři století, přesto vítr a silný déšť zřejmě způsobí značné škody. Americké pobřeží na severu Mexického zálivu už opustilo na dva miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gustav v New Orleans

Gustav v New Orleans | Foto: AFP

Gustav vstoupil nad pevninu u vesnice Cocodrie asi 110 kilometrů jihozápadně od New Orleansu. Už odpoledne ztratil velkou část síly a rychlost jeho větrů se snížila na 145 kilometrů v hodině.

Podle Národního centra pro hurikány v Miami postupuje Gustav západním směrem podél pobřeží. Vzhledem ke své šířce sice zasáhl New Orleans, původní obavy z přímého ničivého úderu se však nenaplnily.

Odborníci mají za to, že při postupu vnitrozemím bude hurikán jen slábnout. Ještě v neděli přitom upozorňovali, že by se Gustav mohl změnit v nejničivější hurikán posledních let a svou intenzitou by mohl překonat i hurikán Katrina, který zdevastoval New Orleans před třemi lety.

Přesto meteorologové varují před mimořádně nebezpečným vlnobitím, tři až čtyři metry nad normálem. Hrozí také vznik tornád, a to v celé oblasti Mexického zálivu.

Postup hurikánu k pobřeží Louisiany si můžete prohlédnout na animaci amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Zatím se ví o přinejmenším jednom místě v části New Orleans, kde začala přetékat voda z průmyslového kanálu. Situace zatím není vážná, nicméně starosta Ray Nagin varoval před přílišným optimismem, protože kanály i v jiných částech města jsou zcela plné.

Škody působí i stále velmi silný vítr, na mnoha místech je přerušené elektrické vedení. Bez elektřiny je v celé Louisianě 287.000 domácností a podniků, v samotném New Orleans je to asi 150.000.

Louisianský guvernér Bobby Jindal oznámil, že v obavách před očekávaným úderem hurikánu už pobřeží Louisiany opustily téměř dva miliony lidí. Z New Orleans odešlo v rámci nucené evakuace 95 procent obyvatel, po zkušenostech s hurikánem Katrina zůstalo v jižanské metropoli jen kolem 10.000 místních.

Důsledky dosavadního řádění Gustava, k nimž zatím patří vedle nedozírných materiálních škod i téměř stovka mrtvých, především na Haiti, Jamajce a v Dominikánské republice, by údajně mohlo pocítit přes 11,5 milionu lidí z pěti amerických států. Ještě předtím, než hurikán zasáhl pevninu, už měl vážné dopady na těžbu a zpracování ropy na jihu USA. Z preventivních důvodů byla totiž přerušena produkce v řadě rafinérií.

Počasí poznamenalo i kampaň před prezidentskými volbami. Prezident George Bush oznámil, že se kvůli hrozbě nové katastrofy nezúčastní dnešního zahájení republikánského nominačního sjezdu v Minnesotě a navštíví záchranářské středisko v Texasu a možná i Louisianu. Také kandidát republikánů na prezidentský úřad John McCain informoval, že hodlá navštívit oblast ohroženou postupujícím hurikánem.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme