V Bangkoku platí výjimečný stav

V Thajském hlavním městě Bangkoku byl vyhlášen výjimečný stav, pořádek má nastolit armáda. Policie totiž nedokázala zastavit střety mezi přívrženci a odpůrci vlády, při kterých zahynul už první člověk a dalších 34 bylo zraněno. Opoziční demonstranti navíc i nadále okupují vládní komplex.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Bangkok od řeky Chao Phraya

Pohled na Bangkok od řeky Chao Phraya | Foto: thailand-pictures.com

Výjimečný stav, který vyhlásil premiér Samak Suntcharavedž, dává vládě pravomoci omezit i některé občanské svobody, jeho kabinet navíc také zakázal shromažďování více než pěti osob a omezil i práci médií. Ta nyní nesmí vysílat zprávy podrývající národní bezpečnost.

Thajská vláda se tak snaží nastolit pořádek poté, co po týdnu demonstrací požadujících odstoupení premiéra propukly v metropoli násilnosti. Opozici tvoří hlavně odpůrci bývalého ministerského předsedy Tchaksina Šinavatry, který byl nekrvavým pučem svržen před dvěma lety. Současný kabinet je totiž podle ní jen loutkami bývalého premiéra.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme