Čmeláčí rezervace

22. září 2010

Ve Skotsku vznikla první rezervace na záchranu ohrožených druhů čmeláků.

"Rozkvetlé louky nebo porosty jetele jsou na dnešních statcích vidět jen zřídka a čmeláci mají jen málo příležitostí k pastvě," posteskl si Ben Darvill, který řídí Britskou společnost na ochranu čmeláků (BBCT - Britain´s Bumblebee Conservation Trust).

Změny ve venkovské krajině už přivedly v Británii k záhubě tři druhy čmeláků. Stavy mnoha dalších druhů povážlivě klesají. Proto byla v centrálních Skotsku na březích jezera Loch Leven zřízena první rezervace na ochranu tohoto blanokřídlého hmyzu. S finanční podporou BBCT jsou tu každoročně některé plochy osévány směskami s bohatým zastoupením motýlokvětých rostlin. "Snažíme se vytvářet podmínky, ve kterých mají čmeláci reálnou šanci uspět," říká Ben Darvill.

První výsledky jsou skutečně povzbudivé. Na porostech se daří nejen běžným čmeláčím druhům. Začali se na nich objevovat i někteří kriticky ohrožení čmeláci. Není divu, že se čmeláčí rezervace stává pomalu ale jistě turistickou atrakcí. Návštěvnici jí procházejí po speciálně zbudovaném chodníku.

"Podařilo se nám přeměnit obyčejné pole na květnatou louku. Když přes ni jdete, útočí na všechny vaše smysly. Můžete tu vidět a slyšet bezpočet čmeláků, motýlů a dalšího hmyzu a připomenout si to, co se z venkovské krajiny dávno vytratilo," hodnotí výsledek práce Britské společnosti pro ochranu čmeláků její ředitel Ben Darvill.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.