Proč je o víkendu ošklivo?

5. září 2008

Cyklus pěti pracovních dní následovaných dvoudenním víkendem se promítá i do znečištění ovzduší a do počasí. V každé zemi trochu jinak.

Kolikrát si nad předpovědí počasí posteskneme: "Ach jo. Přichází víkend, tak bude zase ošklivo." Jsou dny pracovního volna skutečně deštivější? Znečištění vzduchu průmyslovou výrobou a dopravou se může během pracovních dní kumulovat a o víkendech pak dochází k vyšší kondenzaci vodních par. Tím se zvyšuje pravděpodobnost dešťových srážek. Vědecké studie, které sledovaly týdenní cykly počasí, však nedošly k jednotným závěrům. Někdy znečištěné ovzduší naopak brání formování dešťových mraků.

Velmi důkladně se touto otázkou zabýval tým klimatologů vedený Arturem Sanchezem-Lorenzem z Barcelonské univerzity. Vědci vyhodnotili data za posledních 44 roků ze Španělska a doplnil je údaji ze západní Evropy. Výsledky zveřejněné ve vědeckém časopise Geophysical Research Letters potvrzují týdenní cyklus ve změnách počasí. Výsledný efekt se však liší v různých částech Evropy a mění se i s roční dobou. Španělé se mohou těšit na hezčí počasí o zimních víkendech. V létě se jim počasí ve dnech volna s vyšší pravděpodobností zkazí. Na Islandu je ale týdenní běh počasí opačný a o zimních víkendech je třeba očekávat zhoršení.

Podle Sancheze-Lorenza vyvolává zvýšená produkce aerosolů v pracovních dnech změny cirkulace vzduchu nad celou Evropou. Pohyb vzdušných mas se i bez lidského přičinění mění v závislosti na místě a roční době. Proto je i vliv lidské činnosti poplatný místu a ročnímu období.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio