Mosad nechal upláchnout nacistického zločince Mengeleho

Agenti izraelské tajné služby Mosad nechali v květnu 1960 v Argentině cíleně upláchnout nacistického zločince Josefa Mengeleho. Pokud by se ho pokusili zajmout, ohrozilo by to prý tehdy dopadení jiného nacisty, Adolfa Eichmanna, který měl pro Izraelce mnohem větší cenu. Prohlásil izraelský ministr Rafi Ejtan, který se před 48 lety podílel na Eichmannově zadržení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie dětských vězňů po osvobození Osvětimi

Fotografie dětských vězňů po osvobození Osvětimi | Foto: Archiv

Mosad se dostal na stopu neblaze proslulého Mengeleho a bedlivě prý monitoroval veškerý jeho pohyb. Jenže ve chvíli, kdy nastala příhodná chvíle k jeho zadržení, už měl Mosad v rukou jiné nacistické eso - strůjce takzvaného konečného řešení židovské otázky Adolfa Eichmanna.

Agenti s ním v Argentině čekali na tajný převoz do Izraele. Jak řekl Ejtan, kdyby za této situace zahájili akci proti Mengelemu, mohlo to zhatit oba plány. Eichmann byl přitom pro židovský stát důležitější, než lékař, který prováděl v Osvětimi pokusy na dětech.

Zatímco Eichmann skončil v Izraeli na šibenici, Mengele se v roce 1979 utopil v Brazílii.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme