Gekon v jantaru

22. září 2010

Vědci z Oregonské státní univerzity oznámili nález nejstarší známé fosilie gekona.

Gekoni, kterých dnes existuje asi 1200 druhů, představují velice starobylou skupinu plazů. Jedním z těch, kteří se - řečeno s trochou nadsázky - motali dinosaurům pod nohama, byl i gekon, který žil na území dnešní Barmy. Na délku měřil necelé tři centimetry a pro malého dinosaura nebo jiného dravce byl zřejmě snadnou kořistí. Zbyla z něj jen končetina a část ocasu, které přežily miliony let v kusu jantaru.

Gekoní končetina v jantaru

Gekon žil před 97 až 110 miliony let - tedy v době spodní křídy. Dosavadní nejstarší známou fosilii gekona tak překonal o dobrých 40 milionů let. Podle paleontologů přinesl důkaz o tom, že gekoni se v Asii vyskytovali už před 100 miliony let. Důležité je i zjištění, že už v té době se na jejich končetinách vyskytovaly lamelovité struktury, díky nimž dnešní gekoni bez problémů šplhají po hladkých stěnách a stropech.

Právě lamely končetin jsou na fosilii výjimečně dobře zachovány. Na základě jejich počtu se paleontologové domnívají, že gekon byl v době své smrti pouhé mládě, které by mohlo dorůst délky kolem 30 centimetrů. Podle paleontologů představuje fosilie zcela nový druh i rod, který dostal jméno Cretaceogekko.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.