Nová metoda hledání počátků života

22. září 2010

Odborníci z americké Pensylvánské univerzity přišli s novou počítačovou metodou studia příbuznosti proteinů. Tvrdí, že má potenciál k tomu, aby rozřešila některé dohady panující kolem počátků života na Zemi.

Evoluční historie organismů se dá sledovat porovnáváním sekvencí jejich nukleových kyselin nebo proteinů. Organismy, které jsou si blízce příbuzné a mají společné předky, budou mít mezi sekvencemi více podobností než nepříbuzné. Tým z Pensylvánie se zaměřil na takzvané retroelementy - krátké sekvence nukleové kyseliny, které obsahují gen pro enzym reverzní transkriptáza. Produkty retroelementů jsou starobylou a zároveň vysoce diverzifikovanou skupinou proteinů, takže se ideálně hodily k vyzkoušení nové metody.

V článku, který vyjde v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, vědci popisují, jak sledovali příbuznost u jedenácti skupin retroelementů, pocházejících od různých organismů včetně bakterií a viru HIV. Vytvořili počítačový algoritmus, který podobnost sekvencí porovnával metodou "všichni proti všem". Na základě výsledků pak sestavil fylogenetický strom, který svědčí o příbuznosti a evoluční vzdálenosti mezi jednotlivými retroelementy. Tento postup údajně generuje "čistší" výsledky než dosavadní metody určování příbuznosti sekvencí.

Podle autorů studie mohou výsledky objasnit mnohé otázky, které panují kolem evoluce retroelementů. Metoda má prý také potenciál k tomu, aby evoluci proteinů vystopovala až k prvním buňkám a virům, jaké na Zemi vznikly, a objasnila tak jejich vzájemné vztahy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.