Topolánek: Za kauzu kompromitujících materiálů je odpovědný Tlustý

Za kauzou získávání kompromitujících materiálů na poslance stojí podle premiéra Mirka Topolánka zákonodárce jeho vlastní Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý. Poslanec ODS Jan Morava, který měl shromažďovat kompromitující materiály na poslankyni Strany zelených Olgu Zubovou, je podle premiéra spíš obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Tlustý se fotografuje

V. Tlustý se fotografuje | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Předseda vlády to uvedl při projevu k účastníkům sjezdu Strany zelených v Teplicích. Viditelně rozčílený Topolánek volal po tom, aby Tlustý odešel z Poslanecké sněmovny: "Je vůbec možné používat v politice takové praktiky, jaké používá pan poslanec Tlustý? Já tvrdím, že nikoli. Ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu. Je vůbec možné, přípustné, aby někdo používal pro politické cíle rodinných příslušníků a nátlaku přes ně na politiky? Já to odsuzuji jako člověk, jako politik. Ne, to není možné!"

Vlastimil Tlustý odmítl výzvu svého stranického šéfa a jednoznačně prohlásil, že z Poslanecké sněmovny neodejde. Spolupráci s reportéry televize Nova označil za vhodný způsob obrany proti způsobům, které vůči němu užívali jiní politici. Za jednání stranického kolegy Moravy prý nenese žádnou odpovědnost.

Topolánek už viděl přes půlhodinu dlouhou reportáž, kterou o kauze kompromitujících materiálů na poslance natočila televize Nova. Jak uvedl, po jejím shlédnutí uvažoval o tom, že by on sám odešel z české politiky. Posléze se ale rozhodl zůstat a bojovat. Teď v tomto duchu říká, že odpovědný za iniciování celé kauzy s poslancem ODS Moravou je stranický "rebel" Tlustý.

Jan Morava se podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes snažil získat kompromitující informace o různých poslancích bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Měl se zajímat o dva "rebely" z vládních řad - poslankyni Zelených Olgu Zubovou a poslance ODS Vlastimila Tlustého. Morava se za své chování omluvil, popřel ale, že by chtěl někoho vydírat.

Podle deníku byl na začátku kauzy nápad reportérů televize Nova odhalit praktiky v české politice. Prostřednictvím smyšlených detektivů reportéři nabízeli politikům ke koupi kompromitující fotografie poslance ODS Vlastimila Tlustého, který se nechal při sehrané scénce nafotit s mladou slečnou v hotelovém bazénu.

Nabídku údajných detektivů přijal Tlustého vnitrostranický soupeř Morava, který po nich navíc začal požadovat kompromitující materiál i na další poslance. Při schůzkách s domnělými detektivy totiž Morava podle MfD chtěl pořízení fotografií dcery Olgy Zubové. Snímky by prý využil k zastrašení poslankyně Strany zelených, a tak ji donutit, aby nedělala problémy při hlasování o vládních zákonech.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme