Zelené asi dál povede Martin Bursík

Druhý den sjezdu Strany zelených v Teplicích bude rozhodující. Delegáti by totiž měli zvolit předsedu a zřejmě změnit stanovy strany. V souboji o nejvyšší stranický post se utkají stávající předseda Martin Bursík, jeho oponentka Dana Kuchtová a bývalý předseda krajské organizace Strany zelených v Pardubickém kraji Jan Linhart. Sjezd by měl také zvolit nové předsednictvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec Přemysl Rabas a předseda Martin Bursík

Poslanec Přemysl Rabas a předseda Martin Bursík | Zdroj: ČTK

Bursíkovi se zřejmě na sjezdu podaří prosadit změny stranických stanov. Podporují ho totiž zhruba tři pětiny delegátů, jak vyplývá z výsledků hlasování o pozměňovacích návrzích ke sjezdovému programu. Pokud se už nezmění počet delegátů, pravděpodobně obhájí i předsednickou funkci. Program teplického sjezdu schválilo 205 delegátů, ne řeklo 66.

Už svolání sjezdu předcházely spory mezi šéfem Zelených Bursíkem a republikovou radou. Ta totiž přímo nepodléhá šéfovi strany. Změny stanov, navrhované Bursíkem, mají odstranit tuto dvoukolejnost stranického vedení.

Schválení návrhu programu, který na sjezd připravilo předsednictvo strany v čele s Martinem Bursíkem, i způsob, jakým se to stalo, kritizovala jeho oponentka Dana Kuchtová: "Je z toho vidět, že je tady podle mého názoru určitá skupina lidí, která je zcela jasně rozhodnutá, jak hlasuje a hlasuje vždycky stejně. Takže si myslím, že je to jako vždycky tak trochu předpřipravené a uvidíme, jak to bude v případě voleb, tedy kandidátů. Zatím se zdá, že je tady mírná většina pro Bursíka."

To, jakým způsobem sjezd v pátek probíhal, se nelíbí ani předsedkyni republikové rady Zelených Olze Zubové: "Pro mě je skandální, že pracovní předsednictvo ignoruje veškeré návrhy, které nejsou z pera křídla Martina Bursíka. Prostě válcují sjezd, jak se jim zlíbí, to je pro mě nepřijatelné."

Martin Bursík vnímal diskuze o změnách stanov jako nejdramatičtější moment dosavadního jednání: "Zatím to hodnotím pozitivně v tom smyslu, že sjezd pokračuje. Máme za sebou první moment, kdy mohlo dojít ke kolizi - kdyby byl vyřazen některý z důležitých bodů programu. To se nestalo, tak běžíme dál."

Jediným pozměňovacím návrhem, který delegáti přijali, bylo zvláštní vystoupení poslankyně Zelených Olgy Zubové k aféře poslance ODS Jana Moravy.

O rezignaci v případě vítězství Dany Kuchtové uvažuje jak ministr školství Ondřej Liška, tak vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle něj totiž nelze být současně ve vládě a v opozici: "Jsem připraven respektovat výsledek sjezdu, sjezd je suverén. Zároveň jsem naznačil, že bych velmi, velmi zvažoval - to by záleželo, jak by řízení strany vypadalo - jestli mám reprezentovat stranu na ministerstvu životního prostředí."

Podle Bursíkovy protikandidátky Dany Kuchtové je jejich prohlášení o odchodu z vlády unáhlené a má ovlivnit delegáty sjezdu: "Není třeba odcházet ani ze strany ani z vládních funkcí. To je něco, čím by kolegové vyhrožovat neměli, protože to ohrožuje stabilitu vlády. Opakovaně je vyzývám, aby zůstali ve svých ministerských funkcích."

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme