Izraelská vláda bude projednávat stažení židovských osadníků z okupovaných území

Izraelská vládá má dnes poprvé jednat o možnosti stažení židovských osadníků z okupovaných území. Vicepremiér Chajm Ramon předloží návrh, podle kterého by měli dostat kompenzace ti osadníci, kteří dobrovolně přesídlí ze západního břehu Jordánu do samotného Izraele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Zdroj: ČTK

Podobný projekt Izrael použil i před třemi lety, když evakuoval kolonisty z palestinského pásma Gazy. I tehdy ale byla vláda pod silnou kritikou osadníků a pravicových odpůrců.

Ministři dnes nemají o věci hlasovat. Řeč také není o všech kolonistech, protože desítky tisíc z nich hodlá Izrael ponechat na okupovaném území i po případném dosažení mírové dohody s Palestinci.

Projekt kompenzací podporuje například vládní Strana práce, výhrady proti němu ale mají i přední straničtí kolegové premiéra Ehuda Olmerta. Ten čelí výtkám, že se chce osadnickou kartou před světem zalíbit ze sebezáchovných důvodů. Hrozí mu totiž policejní obvinění z korupce a navíc už za 10 dní čekají jeho stranu Kadima volby nového šéfa a tedy i premiéra.

Jak také jízlivě poznamenal jeden z osadnických vůdců, na obzoru je pouze jediná evakuace - Olmertův odchod z úřadu vlády.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme