Třeboň hledá nového majitele pro památkově chráněnou Besedu

8. září 2008

Památkově chráněná budova Besedy v Třeboni hledá nového majitele. Labyrint animace zde totiž zřejmě nebude. A to ani přesto, že jednání se zástupci o dlouhodobý pronájem, trvala několik let. Společnost Anifest nakonec navrhovanou smlouvu ani přes urgence města nepodepsala.

Třeboňští radní proto na středečním zasedání rozhodli o zrušení výběru vítěze na pronájem z roku 2005. Tímto krokem tak umožnili dalším zájemcům zažádat o pronájem či prodej tohoto významného objektu v centru města.

Najít nového majitele ale zřejmě nebude jednoduché, jak dodává třeboňský starosta Jan Váňa: "S budovou Besedy je to velmi komplikované, má takové sendvičové uspořádání spolu s divadlem, jednotlivá patra se prolínají a je těžké udělat nějaké oddělení tak, aby nebyla dotčena další budova. V danou chvíli bychom upřednostnili pronájem Besedy jako celku."

Pokud se nenajde další zájemce, bude se muset rekonstrukce chátrajícího objektu chopit zřejmě samo město. Vzhledem k předpokládaným nákladům ve výši několika desítek miliónů korun by to ovšem znamenalo významné zatížení městského rozpočtu. Jasno navíc Třeboň nemá ani pokud jde o budoucí využití Besedy.

autor: čro čb
Spustit audio